Davet
Akademik Bakış
Basında Biz
Kurullar
Kayıt
Program
İletişim
Ulaşım
Sponsorlar
Kongre Fotoğrafları
Kongre Videoları
Çalıştay Sunumları
        Ana Sayfa

• Konya -->> Mart 2009
• Bursa -->>  Ekim 2009
• Adana -->>  Kasım 2009
• istanbul -->>   Aralık 2009
» Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi Eker'in yapmış olduğu açıklama

Tarımsal üretimi artık rasyonel bir şekilde ve verimli bir şekilde geliştirmek için temel bilgiler ve girdiler mevcuttur. Bu konferansın temelini teşkil eden bilgi ve teknoloji veya bilişim teknolojileri kullanımı artık tarımsal üretimde çok gerekli ve önemli bir yeni girdi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çünkü kendimizin dışındaki insanlar ve uzak pazarlar için eğer üretim yapacaksak isek çok daha yüksek kalitede talebe uygun, sadece kendi bildiğimizi değil başkalarının beklediği, bildiği ve talep ettiği ürünleri de onların istediği kalite ve stadartlarda üretebilmemiz gerekmektedir. Bunun için yeni teknolojileri ve dünyada evrensel bilgi düzeyinin ulaştığı sonuçları bizimde kullanabilmemiz gerekmektedir. Bu süreç o kadar hızlı bir şekilde ilerlemektedir ki; bunları her birimiz ayrı ayrı bireyler olarak takip etmekte kuşkusuz zorlanırız. Bunun için yapmamız gereken, bu bilgi ve teknolojileri dünyadaki en son gelişmeleride artık üretimde bir araç ve girdi olarak kullanmanın yollarını bulmamız ve organize olarak bunun sistemini kurmamızdan geçmektedir. Bunun için organize olarak en kısa sürede sistemini kurmamız şarttır.

Dünya son 20-25 yılda enformasyon teknolojisi ile bilgi enformasyon sistemlerini çoğu sektör kullanıyor ama tarım sektöründe bunu henüz tam olarak kullanmıyor. Hele hele Anadolu gibi geniş bir coğrafyada 3.100.000 işletmenin, 27 milyon hektar tarım arazisinin bulunduğu ve 22 milyon parsalle üretimin yapıldığı, 150 ürün yetiştrildiği, 3500'ün üzerinde endemik bitki türünün bulunduğu geniş bir coğrafyada bütün bunları herkesin aynı anda takip etmesi ve izlemesi taktir edersiniz ki mümkün değildir.

Buradan geniş bir coğrafya olduğu için de bölgeler arası gelişmişlik ve kalkınmışlık farkı vardır. Bu önemli faktörü de göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Böyle olunca aynı anda ve çağda farklı farklı çağıl anlayışını yaşayan insanlarız. Bir taraftan hala iptidai usuller ve yöntemlerle, basit girdi ve araçlarla üretim yapan insanlarımızda mevcuttur. Diğer bir taraftan da dünyadaki en son gelişme ve teknolojileri takip eden çok yüksek verim ve kalitede ürün yetiştiren kurumlarımız bulunmaktadır. Bunu maksimum seviyeye çıkartmak için hep birlikte çalışmamız gerekmektedir.

Ben Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak bu projeye tam destek vererek kararlılığımızı göstermek istiyorum. Gıda Tarım Konferans ve Kongrelerinin ilki 05 Kasım 2008'de Adana'da Bilişim, Teknoloji, Strateji ve Finans konularını ele alarak işlenecektir.

Konferansların ürün deseni, verimli toprakları ve gayretli çiftçileri ile evrensel düzeyde başarılı olan Çukurova'da yapılmasını anlamlı buluyoruz.

Hepinizi bu konferans ve kongreye destek vermeye çağırıyoruz.